Hva er problemet? (Del 3)

Blomst og homeopatiske tabletter

“Here is my bet. If we would spend half of the amount that goes into cancer research on making young people risk literate, we would save more lives from cancer than by spending the same amount on the next generation of cancer drugs”

– Gerd Gigerenzer, Director, Harding Center for Risk Literacy (video)

Dette innlegget er det siste av tre små innlegg om problemet som Bak overskriftene skal bidra til å løse.

Første del av problemet er at det er så mye upålitelig helseinformasjon. Del to er at så mange ikke klarer å vurdere den informasjonen. Når folk handler på grunnlag av upålitelig informasjon–eller ikke handler på grunnlag av pålitelig informasjon–tar de uinformerte valg, som er siste del av problemet.

Uinformerte valg kan føre til bortkastede ressurser og unødig lidelse. Derfor er problemet viktig. Og derfor er det viktig at studenter og folk flest lærer å selv kritisk vurdere helsepåstander.

Det er vanskelig å isolere mangelen på evnen til å kritisk vurdere helseinformasjon som årsaken til uinformerte valg. Men det er vanskeligere å logisk forklare en global epidemi av dårlige helsevalg uten å inkludere denne mangelen som en faktor.

Forskning viser det er enormt underforbruk av effektive tjenester, og samtidig enormt overforbruk av medisinske tjenester som har høyere sannsynlighet for å gjøre skade enn å hjelpe.

Fra den første av de to studiene lenket til ovenfor:

Hackbarth and Berwick estimated between US$102 billion and $154 billion in wasteful spending in the USA in 2011, which resulted from the failure to deliver best care—ie, poor execution or lack of widespread adoption of known best care processes.

Fra studie nummer to:

Based on a conservative estimate, the USA spent at least $270 billion on care that could be defined as overuse in 2013, despite the fact that millions of Americans do not have adequate access to basic health care.

Som et mer konkret eksempel brukte australiere ca. 7,3 millioner dollar på homeopatiske tiltak i 2008, uten overbevisende evidens om at noen av tiltakene ville være effektive.

Ingen påstår Bak overskriftene eller det å hjelpe folk å kritisk vurdere helsepåstander alene er løsningen på problemet. Folk trenger også, blant annet, tilgang til pålitelige råd. Om de klarer å skille “klinten fra hveten” av helseinformasjon vil de forhåpentligvis kreve og bidra til god helseforskning.

Vil du lære mer om problemet anbefaler jeg å starte med en gratis, kort og lettlest bok som heter Testing Treatments, som også finnes på norsk, med tittelen Hva virker?

Matt, prosjektleder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.