Kategorier
Teorier

Tarmkur og vekt

Skrevet av Anne Larsgård, Bachelor i samfunnsernæring, OsloMet

Påstand: Tarmkur gjør deg “garantert” slankere.

Grunnlag: En teori

Nøkkelprinsipp: Teorier om hvordan et helsetiltak fungerer kan være misvisende.

Kilde: «TARMKUR: Gå ned en kilo i uka – og få tarmene i toppform» (iFORM)

Obs! Målet til Bak overskriftene er å hjelpe folk å lære hvordan man kritisk vurderer helsepåstander. Vi gir ikke helseråd. For kilder til pålitelig helseinformasjon, klikk her.


Artikkelen fra iform.nu påstår tarmbakterienes «trivsel» har utrolig stor betydning for hele kroppen og vekta. Følger man kuren «slavisk», garanterer artikkelen at man går ned minst en kilo i uka.

Man skal følge tarmkuren i 14 dager, og gjerne fortsetteenda lenger.  Følger man ikke kostplanen går man kanskje ikke ned i vekt, men “trolig” gjør man det, og man får «helt sikkert» bedre helse uansett. 

Påstanden er kun basert på teorien om bakterienes behag. Problemet med teorier er at de kan være logiske uten å være riktige. Derfor kan teorier om hvordan et helsetiltak fungerer være misvisende. 

Et kjent eksempel på dette er Dr. Spock’s råd om at babyer burde ligge på magen istedenfor på ryggen, for å forhindre at de kveles av oppkast. Når forskere først sammenliknet babyer som sov på magen versus ryggen, fant de mange flere krybbedødsfall blant de som sov på magen. Hvor mange av dødsfallene skyldtes Dr. Spock’s råd, vites ikke, men da man gikk bort fra denne praksisen, sank krybbedødsfallene dramatisk.

Det at man går ned i vekt med tarmkuren til iform.nu kan altså være feil. De fleste har kanskje et kosthold som allerede inneholder nok av det som er anbefalt å spise i tarmkuren, for eksempel. Eller kanskje de fleste legger på seg når man går på tarmkur, fordi man går skikkelig på veggen en gang eller to som en konsekvens av kuren.

For å vite om det er effektivt å gå på tarmkur for å gå ned i vekttrengs det store sammenligninger, med like grupper av mennesker, der en gruppe følger tarmkur. Så må resultatene av alle relevante, pålitelige sammenligninger systematisk sammenfattes. Det holder ikke med en teori.